Hover, float on installaatio joka koostuu silkille ja paperille vedostetuista syanotypioista. Se pohtii kuun ja veden välistä jännitettä abstrahoidun kuvamaailman ja erilaisten materiaalien kautta.

Käsin tekeminen ja materiaalien kokeminen ovat tärkeä osa prosessia. Syanotypia on rautapohjainen vedostusprosessi, jossa valoherkkä emulsio levitetään halutulle pinnalle ja valotetaan ultraviolettivalossa. Kemiallisen reaktion seurauksena syntyy preussinsininen vedos. Yhdistelemällä perinteistä valokuvan vedostustapaa digitaaliseen kuvamaailmaan ja odottamattomiin materiaaleihin, työt välittävät intuitiivista kokemusta luonnonilmiöstä.

Lähtökohtana töissä on tieteellisten ilmiöiden selittäminen tai selittämättömyys taiteen kautta. Taiteilija voi kokea ja esittää saman asian kuin tieteilijä, käyttäen täysin erilaista ilmaisumuotoa. Sarja sai alkunsa 2015 Vancouverissa, ja se on osin tehty Tyynenmeren rannalla.

 

Anna Niskanen (s. 1990) on helsinkiläinen valokuvataiteen kandidaatti ja valmistuu keväällä 2017 maisteriksi Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta. Alkuvuodesta 2017 julkaistaan hänen ensimmäinen omakustanteinen valokuvakirjansa Lustrum. Lisäksi hän on yksi Helsingissä toimivan Kosminen-kollektiivin ja -taidetilan perustajajäsenistä. Hover, float on taiteilijan maisterin lopputyön taiteellinen osa.

niskanen_hover_nettiHover, 2015