Day 11805, Pa-Ju, 2015

White Rabbit Fever tutkii elämän ja kuoleman nestemäisiä rajoja. Taidetta ja tiedettä yhdistävä näyttely koostuu valokuvista, veistoksista ja installaatioista.

Milloin kuolemme? Tammen taiteellinen tutkimus nousee kuoleman eri määritelmistä; kliinisestä kuolemasta, biologisesta kuolemasta ja siitä, miten kauan solut voivat olla elossa vielä näiden määritelmien jälkeen. Yksi erityinen esimerkki on amerikkalainen Henrietta Lacks, joka kuoli vuonna 1951, mutta hänen solunsa ovat elossa ja kasvavat edelleen laboratorioissa ympäri maailmaa. Lacksin mukaan nimettyjä HeLa-soluja on kasvatettu tuhansia kiloja. HeLa-solut vierailivat myös ensimmäisinä ihmissoluina avaruudessa.

Tammen White Rabbit Fever on kuvitteellinen sairaus, sairauden arkkityyppi, joka häiritsee aikakäsitystämme kyseenalaistaen jäljellä olevan ajan. Teoskokonaisuus näyttää jäniksen maatumisen sadan päivän ajalta ja vuosikymmeniä kantajiensa jälkeen eläviä syöpäsoluja. Tammi on kasvattanut ja dokumentoinut solulinjoja Haartman-instituutin laboratoriossa Helsingissä. Henrietta Lacksin HeLa-solujen lisäksi Tammi on tutkinut Pa-Ju-soluja, jotka ovat peräisin teini-ikäisestä suomalaisesta potilaasta vuodelta 1983 sekä Us-Ki-solulinjan soluja vuodelta 2009.

Tammen teos haastaa epämiellyttävän ja lopulta ratkaisemattoman kysymyksen näyttelyssään hienovaraisesti ja raivaa pelon sijaan tilaa ihmetykselle olemassaolostamme.