CAMERA OBSCURA 2017 -kamerakontti

34

Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan ja ensimmäisen suomalaisen valokuvan 175-vuotisjuhlan kunniaksi Valokuvakeskus Peri tarjoaa yleisölle mahdollisuuden tutustua kuvan muodostumisen perustekniikkaan elämyksellisellä tavalla. Suomi 100 vuotta -ohjelmaan kuuluvassa Camera obscura 2017 -projektissa kaikille avoin, ainutlaatuinen valokuvan perusilmiön elämystila toteutetaan Turun tuomiokirkkotorille tuodun kontin sisälle kesällä 2017.

Tuomiokirkkotori sijaitsee vain kivenheiton päässä Suomen ensimmäisen valokuvan ottopaikasta: Piirilääkäri Henrik Cajanderin 1842 kuvaama näkymä Turun Uudenmaankadulta on maamme vanhin säilynyt valokuva. Paikassa yhdistyy taustan kansallismaisema, Turun tuomiokirkko, sekä keskeisen paikan mahdollistama ohikulkevien ihmisten liike, joka elävöittää ja voimistaa camera obscurasta syntyvää kokemusta.

Kesän 2017 aikana Camera obscura -elämystila levittäytyy kiertävän kontin muodossa Varsinais-Suomen alueelle neljään eri kuntaan. Kierroksen ohjelma ja aikataulu ilmoitetaan myöhemmin. Camera obscura -kontin yhteydessä järjestetään opastuksia, lapsille ja nuorille suunnattuja työpajoja ja visuaalista elämystä korostavaa oheisohjelmaa. Turun taiteiden yönä 17.8.2017 kontin läheisyydessä toteutetaan tanssi-/akrobatiaesityksiä, joita yleisö voi seurata sekä kontin sisältä että ulkopuolella. Taiteiden yön jälkeen elokuun kahden viimeisen viikon aikana kontilla järjestetään arkipäivisin Varsinais-Suomen alueen koululaisryhmille suunnattua ohjelmaa, kasvatuksellisia työpajoja, jossa ohjaaja, valokuvataiteilija Heidi Lunabban avulla rakennetaan omia camera obscuroja.